11052019 Ellio Select mid DSC9145

Autotechniek in een speed pedelec

Als kind droomde Tomas Keppens ervan om een eigen automerk te beginnen. Onderweg zijn er een paar wielen verloren gegaan, maar vandaag beleeft Tomas die droom met Ellio. Tomas werkte als geluid- en trillingsingenieur bij Toyota toen hij in 2011 het idee opvatte om de aandrijftechniek van een wagen te gaan gebruiken in speed pedelecs. “Door autotechnologie te gaan gebruiken zullen E-bikes betrouwbaarder, veiliger en makkelijker in gebruik worden”, redeneerde Tomas. “En zo spreken ze meer mensen aan en halen ze ook meer wagens van de weg”. Ecologie is dan ook altijd een sterke drijfveer geweest voor Tomas. Om vaart te zetten achter zijn project werkte hij samen met verschillende Vlaamse universiteiten. Zo werd Tomas’ concept voor de Ellio speed pedelec stap per stap verkend.

11052019 Ellio Select mid DSC8910

Van masterproef tot start-up

Jorrit Heidbuchel studeerde voor burgerlijk ingenieur voertuigtechnieken aan de KULeuven toen hij als masterproefstudent betrokken raakte bij Tomas’ project in 2016. Tijdens die masterproef verfijnde Jorrit de techniek van Ellio. In de lente van 2017 bouwden Tomas en Jorrit samen het eerste prototype van hun speed pedelec. Dat verraste niet alleen de masterproefjury maar overtrof ook de verwachtingen van het ingenieursduo. Jorrit raakte overtuigd van Tomas’ auto-gerichte E-bike concept als autofanaat. Voor Jorrit was de insteek van bij het begin om de E-bike te bouwen waarvoor mensen hun auto willen laten staan. Net als die auto, moet Ellio perfect passen in het dagelijks leven van zijn gebruikers, ook van wie gewend is om de wagen te nemen. Eind 2017 richtten Tomas en Jorrit samen IntuEdrive op, het bedrijf achter Ellio.

Na nog eens twee jaar full time ontwikkelen met een team van zo’n twintig mensen bij IntuEdrive en zijn partners, is Ellio er helemaal klaar voor. Tomas en Jorrit werken hard verder aan de speed pedelec van morgen, ontwikkeld en gebouwd in Vlaanderen!