92% van de woon-werk pendelaars met een speed pedelec leggen een afstand van maximaal 30 km af. 85% van deze pendelaars fietsen minder dan een uur. (uit “Analyse van de geschiktheid van speed pedelecs voor woon-werkverkeer”, een studie van Bert Uytterhaegen, KULeuven, masterproef ingediend tot het behalen van de graad van master of Science in de industriële wetenschappen, faculteit Industriële ingenieurswetenschappen). Deze cijfers vertellen wat een doorsnee speed pedelec rijder als comfortabel ervaart. In vogelvlucht komt dit grosso modo neer op een afstand van 25km.

Grafiek pendelafstand
Grafiek reistijd

Moet je eens doen, zo’n cirkel met een straal van 25km rond je huis trekken en ontdekken hoeveel stadjes, dorpjes, plaatsen,… er in dit gebied voorkomen. Ga dan eens na waar je sociaal leven afspeelt. Ik ontdekte en besefte stapje per stapje met welk een gemak ik op heel wat van mijn gekende plekjes dagelijks met de speed pedelec geraak. In de bijlage is voor enkele centrumsteden deze oefening van een cirkel met een straal van 25km gemaakt.

Straal 25 km Hasselt
Straal 25 km Gent
Straal 25 km Brussel
Straal 25 km Mechelen
Straal 25 km Leuven

Als autobestuurder denk je steeds in functie van vlotte autowegen. Door het rijden over expres- en autosnelwegen maak je verbindingen met al deze steden, dorpen, plaatsen. Zo’n expres- of autosnelweg is niet per se de plek voor een fiets. Met de fiets maak je compleet andere verbinding tussen je buur dorpen en steden. Soms is het de weg langs het kanaal wat je efficiënt van het ene dorp naar het andere dorp(en) doet fietsen. Dan weer is het een fiets-toeristenweg dwars door de velden en bossen of de fiets-o-strade. Om uiteindelijk een fietsbrug te nemen over de Nete, wat kilometers rijden over de gewone weg uitspaart. Wieler- en fietstoeristen kennen deze wegen al veel langer. Deze doorsteken maken de wereld rondom je dorp of stad minder complex.

Het zijn bovenal de kilometers tussen de kernen van steden en dorpen wat je deze efficiëntie geeft. De plaatsen waar je in alle veiligheid snelheid kan maken. Een speed pedelec is gelimiteerd tot 45 km/h. Op deze plaatsen rij ikzelf maximaal 33 km/h. Een snelheid waarop menig wielertoerist me nog voorbij steekt maar wat ik als een aangename en comfortabel snelheid ervaar. Uit de studie komt naar voor dat meer dan 85% van de pendelaars op zo’n moment onder de 40 km/h blijft. Bij het binnenrijden van een stad of een druk centrum heb ik geleerd om het tempo van de gewone fietser over te nemen. Al mijn stoere sprintjes van rode licht naar rode licht ten spijt, de ervaring leert me dat de gewone fietser en ik steeds op eenzelfde moment in het midden van de stad toekomen.Grafiek kruissnelheid