In 2008 werd een hartafwijking vastgesteld. Eéntje waarbij ik plots dood kan neervallen. Dat gebeurt ook. Een inwendige defibrillator houdt me in leven. Te risicovol om als chauffeur met de auto te rijden. Zo werd mijn Norta de Luxe een stationsfiets. Eenmaal met de trein aangekomen in Antwerpen, gebruikte ik de rode A-vélo-fietsen. Rijden met deze vélo’kes was als rijden met mijn BMX. Ik ontdekte weer het plezier en de rijkdom van de fiets. Met enkele trappen ben je zo in een ander stadsdeel, in een andere sfeer.

In 2011 werd ik bedrijfsleider van de Fietshaven in Antwerpen. In die rol was ik betrokken bij de start van twee deelfietsprojecten: deze populaire rode A-vélo-fietsen en het Blue-Bike-project aan de NMBS-stations. Het is ook de periode waarin ik mee vorm gaf aan de eerste fietslease-projecten. Werken aan dit aanbod deed me beseffen: “de fiets is geen fiets, de fiets is mobiliteit.”

En toen kwam de speed pedelec.

Ik stapte voor het eerst op mijn speed pedelec in 2016. Was dadelijk verkocht. Niet meer afhankelijk van de tijdstabellen van treinen en bussen. Na al die jaren had ik het gevoel van de vrijheid van het rijden met een auto in de jaren negentig terug. Meer zelfs, ik ontdekte een geheel nieuwe wereld. Ik rij met mijn speed pedelec 12.000 km per jaar. Alle kanten uit. Het is niet de snelheid van de speed pedelec die me in al die kilometers aantrekt, het is het gemak waarmee je met de speed pedelec van plaats naar plaats rijdt. Zo vlot en comfortabel in het dagelijks gebruik dat hij beter de naam vlotte fiets zou krijgen.

Fietsen doorheen steden als Amsterdam, Kopenhagen en Berlijn laat me zien dat de wereld van de mobiliteit niet zo complex hoeft te zijn wanneer de fiets erin een centrale rol krijgt. Alles vermenselijkt. Versimpelt. Ook in fietsland Vlaanderen is deze verschuiving ingezet. Met deze columns wil ik deze verschuiving mee ondersteunen door mijn ervaring, enthousiasme en verwondering over het gebruik van de vlotte fiets te delen. Geïnspireerd door de slogan van mijn vroegere werkgever (Nike): “Keep it Simple and Just Do It!”.

Veel fietsplezier,

Axel