Het zadel is één van de drie plaatsen waar je lichaam contact maakt met de fiets. Een zadel valt niet zo vaak op. Tot je meer dan 50 km per dag met de fiets rijdt. Dan besef je waarom wieltoeristen tot op de millimeter alle onderdelen afstellen. Het aantal kilometers wat een wieltoerist aflegt, mag misschien wel in de buurt komen van wat je dagelijks rijdt met de speed pedelec, de manier hoe je zitvlak die kilometers beleven is verschillend. Een wielertoerist rijdt sportief en drukt constant vanop de pedalen het zitvlak lichtjes naar boven. Bij het rijden met een speed pedelec blijft vaak het gewicht vol op het zadel drukken, net zoals de zondagse fietser op weg naar een ijsje.


Vraag maar aan elke technieker van een willekeurige fietsenwinkel en hij zal je sappige verhalen vertellen over hoe vrouwen en mannen dit gevoelig onderwerp proberen ter sprake te brengen: gevoelloosheid in en rond je billen en dijen tijdens en na het fietsen. Ze hebben er woorden voor: “Oh, je hebt last van een slaapzak? Geen probleem, we zullen je drukpunten eens checken.” Daar draait het om, je drukpunten. Een optimale drukverdeling wordt bereikt door de juiste zadelbreedte te kiezen. Het is simpel je drukpunten te meten. In elke fietsenwinkel vind je wel een stoeltje met een zitvlak van tientallen kleine noppen. Leg een doordrukpapier op het zitvlak en zet je op de stoel. De afstand tussen de twee plaatsen die donker opkleurt is je zitbotbreedte. Voeg aan deze afstand nog 0,25 cm toe en je hebt de ideale breedte van een geschikt zadel. Let er ook op dat het zadel niet te bol is, waardoor er zijdelingse druk op het bekken ontstaat en je bekken zich als het ware om het zadel heen vouwt. Het klinkt misschien als een verrassing, maar je koopt het best een behoorlijk hard zadel. Als je een te zacht zadel hebt, kan je na verloop van tijd vanzelf problemen krijgen. Je zit tijdens het fietsen op je zitbotjes, een zacht zadel zorgt ervoor dat je teveel op je vetweefsel en spieren zit.

Bekken

Eens dat getackeld, is er nog dat andere drukpunt: de plek waar je perineum de neus van het zadel voelt. Bij klachten van een tinteling of dood gevoel kantel je het zadel ‘iets’ naar beneden en experimenteer je door het zadel ver genoeg naar voren of achteren te plaatsen (hier komt het millimeter werk). Kijk wel uit dat je niet gaat schuiven op het zadel. Neem voor alle zekerheid de juiste inbussleutel mee en verstel onderweg tot je het juiste evenwicht gevonden hebt. Er bestaan ook zadels met een uitsparing op deze plek en hierdoor hebben ze simpelweg geen drukpunt. In dat geval moet je wel goed opletten voor irritatie bij de rand van de uitsparing.

Het juiste zadel heeft te maken met jouw flexibiliteit en wat je zelf comfortabel vindt. Uiteindelijk zijn zadels als schoenen, je vindt ze in alle maten en modellen. Het is een erg persoonlijke aangelegenheid om de juiste eruit te kiezen. Bedenk dat je heel wat tijd doorbrengt op het zadel van je speed pedelec. Gun jezelf dan ook het comfort van het juiste zadel, het zal je enthousiasme over het speed pedelec rijden alleen maar groter maken.